Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volíme prezidenta alebo mediálna nuda

Na Slovensku podľa všetkého, teda podľa dostupných zdrojov, majú byť voľby prezidenta. Akurát, keď si zbežne pozriete slovenské médiá, tak vôbec nemáte pocit, že hlava štátu sa tu volí už asi o mesiac.

Nie. Skôr si prečítate o ďalšom vývoji v kauze Kuciakovej vraždy (o tom bol v krátkosti predošlý článok) alebo o chystanom sprísnení tlačového zákona.

Aj slepý vidí, aj hluchý počuje, že mainstream má v prezidentských voľbách svojich vlastných kandidátov a tak si ich do omrzenia pozýva do diskusií a dáva im všelijaký nadštandardný priestor.

Ak bolo heslo minulých volieb "Hocikto, len nie Fico!", teraz by sa podobný slogan nehodil, pretože je evidentné, že čo sa týka ideologického spektra, má teraz vo voľbách zastúpenie prakticky každý. Už druhá vec je, či je dotyčnému človeku kandidát blízky jeho zmýšľaniu sympatický - ale aby bol každý spokojný, to by sme museli mať možno tak sto kandidátov.

Ale nejaký slogan by sa predsa len vymyslieť dal. A ja sa odvolám sa slová euroatlantického (tzv. nezávislého) kandidáta Róberta Mistríka, ktorý v nedávnej diskusii povedal čosi v zmysle, že odmieta niekdajšiu mečiarovskú minulosť aj "smerácku" súčasnosť. Išlo o narážku na protikandidátov Štefana Harabina (sudca a exminister za Mečiarovo HZDS) a Maroša Šefčoviča (eurokomisár nominovaný Smerom R. Fica).

Takže "Slovensko bez (post-)mečiarizmu a Fica"? Môže byť? A to ešte mnohých voličov máta, že by mohol zaujímavý výsledok dosiahnuť aj kandidát označovaný všelijakými škaredými prívlastkami, z ktorých "krajne pravicový" je asi najslabší - Marian Kotleba.

Ja teda sledujem tie médiá každý deň, ale je to v podstate nuda. V minulých prezidentských voľbách sme mali na SME prehľadnú každodennú prezidentskú anketu s postojmi aspoň hlavných kandidátov. Teraz márne hľadám v celom mainstreame niečo podobné.

V zásade sú súčasné prezidentské voľby stretnutím viacerých myšlienkových svetov a nielen dvoch. Možno hovoriť iba o akýchsi dvoch póloch, pričom jeden by bol povedzme nacionalistický a druhý zjednodušene kozmopolitný či slniečkarsky.

Tak trebárs konzervatívna pravica má v súboji o post hlavy štátu Milana Krajniaka, ale aj Františka Mikloška. Mikloško je nepochybne sympatický človek, ktorému nemožno uprieť zásluhy hlavne pokiaľ išlo o aktivity voči minulému režimu. Avšak dnes pôsobí jeho rétorika až tragicky neaktuálne. Akoby sme tu stále mali len akýsi zápas komunizmus verzus antikomunizmus. Aj Mikloškov niekdajší spolupútnik z KDH Ján Čarnogurský pochopil, že súčasný konflikt je úplne iného druhu. Preto vidím v týchto voľbách o niečo lepšie šance Milana Krajniaka, podporovaného hnutím Sme rodina Borisa Kollára. Krajniak v zásade stavia na národoveckú a vlasteneckú rétoriku a spolu s faktom, že je bývalým činiteľom KDH, to môže znamenať, že bude "loviť"  hlasy tak v tábore pravice ako aj národne orientovaných voličov, ktorí v minulosti volili trebárs HZDS či SNS.

A aby sme ešte podtrhli pluralitný charakter týchto volieb, pripomeňme, že z maďarskej menšiny máme aktuálne až dvoch kandidátov - a jedným z nich je šéf Mosta-Hídu a bývalý dlhoročný líder SMK Béla Bugár.

Zloženie druhého kola odhadujem na niektoré dve z nasledujúcich osôb: Róbert Mistrík (pravicový kandidát, podpora SaS a Spolu), Maroš Šefčovič (eurooptimista s podporou Smeru), Štefan Harabin (národný konzervatívec s občianskou podporou). Najväčšmi "nad vecou" je zrejme Šefčovič, ktorý vie, že ak aj nebude zvolený, beztak ho čaká ešte sľubná kariéra v štruktúrach Európskej únie (bol dokonca navrhnutý za lídra eurosocialistov v májových eurovoľbách). Mistrík je vlastne taký slovenský Drahoš (rovnako chemik) a politicky nástupca súčasného prezidenta Andreja Kisku. Harabin sa zas dostal do povedomia najmä vďaka alternatívnym médiám, ktoré s chuťou prezentovali jeho kritické vyjadrenia.

Súčasná vláda si spomedzi uvedenej trojky zrejme najmenej želá Mistríka - hoci trebárs Bélovi Bugárovi by možno ani tak nevadil. Šefčovičov neúspech by zas, viac než ako jeho osobný, bol vnímaný ako porážka Smeru - ktorý dostal tvrdú ranu už minuloročnou vraždou a pouličnými protestmi.

Takže, aktuálne je ťažko povedať, čo ako bude, isté je len to, že vzťahy Slovenska s Českou republikou zostanú aj po prezidentských voľbách aké sú. Inak je všetko otvorené. A treba dodať, že v slovenskom kontexte určite netreba rolu prezidenta podceňovať.

Autor: Ladislav Kováčik | středa 6.2.2019 20:06 | karma článku: 8,63 | přečteno: 223x
  • Další články autora

Ladislav Kováčik

Veda a filozofia - treba nám aj jedno aj druhé!

Pustil som sa nedávno do blogu, ktorý mal presah k prírodným vedám, i keď tam nie som úplne "doma", ale zase ani nemám pocit, že by som o tom nevedel vôbec nič. Som rád, že vyvolal diskusiu.

2.4.2019 v 21:29 | Karma: 6,91 | Přečteno: 129x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kováčik

Teleportácia, priestor, viera, duchovno - súvisí to?

Možno by som si čím skôr mal odseknúť ruky, než sa teraz pustím do článku v téme, o ktorej sám priznám, že v nej nie som odborník.

31.3.2019 v 13:20 | Karma: 6,73 | Přečteno: 255x | Diskuse| Věda

Ladislav Kováčik

Nenávistný status o mužoch od muža

Ako človeka dokáže pobaviť Facebook. A teraz nie jeho jednotliví používatelia, ale sociálna sieť ako systém.

25.2.2019 v 17:47 | Karma: 9,79 | Přečteno: 263x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kováčik

K diskusii o diskusiách (na internete)

Pán Václav Klaus mladší nám odštartoval zaujímavú diskusiu na tému príspevkov na internete, zvlášť na sociálnych sieťach. Tak skúsim túto diskusiu aj ja "obohatiť" o nejaké postrehy.

15.2.2019 v 22:39 | Karma: 10,01 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Ladislav Kováčik

Dejiny rozprávania a dejiny tvrdých faktov

Neviem, či tento môj článok prinesie niečo prevratne nové. Ak ma niekto upozorní na autora, ktorý tvrdí niečo podobné ako ja, veľmi sa poteším.

13.2.2019 v 21:30 | Karma: 9,10 | Přečteno: 182x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 352x
Publicista, človek ochotný hovoriť aj počúvať. Zaujímam sa o Slovensko a Česko, ich dejiny aj súčasnosť.

Seznam rubrik